این روزها که نوشیدن قهوه به یکی از مهم‌ترین بخش‌های زندگی روزانه ما تبدیل شده طبیعی‌ست بخواهیم بدانیم هنگام خرید یک کیسه دانه قهوه،‌ دقیقا برای چه چیزی پول می‌دهیم! قهوه نیز مانند دیگر کالاها می‌تواند برچسب‌ها و گواهی‌های متفاوتی داشته باشد، چه بخواهیم درباره کیفیت و اصول و قواعد تولید قهوه‌ی مصرفی خود بدانیم یا از تاثیر خریدمان بر مردم و کره زمین مطلع شویم، باید درباره این برچسب‌ها و گواهی‌نامه‌ها بیشتر بدانیم.

در این مقاله به بررسی برخی از این گواهی‌ها و برچسب‌ها، نحوه پیدایش و معنای آن‌ها می‌پردازیم.

پیش از پرداختن به این موضوع، لازم است بدانیم در عین حال که این گواهی‌نامه‌ها برای حمایت از تولیدکنندگان و محیط زیست و آگاهی‌رسانی به مصرف‌کنندگان وجود دارد، مراحل مورد نیاز برای بازرسی و تایید و هزینه‌ی دریافت گواهی‌ها می‌توانند عوامل بازدارنده‌ای برای بسیاری از کشاورزان و شرکت‌ها باشند.

گواهی‌نامه دوست‌دار پرندگان (bird friendly)

این گواهی‌نامه اولین توسط مرکز پرندگان مهاجر اسمیتسونین (Smithsonian Migratory Bird Center – SMBC) که بخشی از باغ‌وحش واشنگتن دی‌.سی. است، طراحی و ارائه شد. این گواهی‌نامه ضمانت می‌کند که دانه‌ی قهوه، با داشتن پیش‌نیازهای ارگانیک بودن محصول و معیارهایی که تضمین‌کننده‌ی حفظ پوشش جنگلیِ سازنده‌ی زیستگاه پرندگان و دیگر جانوران هستند، تولید شده است. برد فرندلی یکی از محکم‌ترین و سختگیرانه‌ترین استانداردهای محیط زیستی به شمار می‌رود.

گواهی‌نامه تجارت عادلانه (fair trade certificate)

همان‌طور که از نام این گواهی‌نامه می‌توان حدس زد، در تجارت و کشت قهوه، عدالت اقتصادی با هدف رعایت مساوات و حقوق عادلانه‌ی دست‌اندرکاران کشاورزی قهوه موردتوجه قرار گرفته است. این گواهی‌نامه ضمانت می‌کند که دانه‌ی قهوه، با کمک روش‌های پایدار و دوست‌دار محیط زیست تولید شده و در فرآیند تولید، بسته‌بندی و ارسال آن از کودکان کار یا افراد غیرقانونی با حقوق کم استفاده نشده است.

اتحادیه‌ی جنگل‌های بارانی (The Rainforest Alliance)

اتحادیه جنگل‌های بارانی یک نهاد مردمی است که در سال ۱۹۸۷ تشکیل شد و با هدف حفظ تنوع زیستی، از طریق بررسی و بازنگری روش‌های استفاده از زمین و روش‌های تجارت فعالیت می‌کند. برنامه‌های این نهاد، در بیش از ۱۰۰ کشور درحال اجرا است و دفاتر مختلفی در آمریکای شمالی و جنوبی، آسیا، آفریقا و اروپا دارد. اتحادیه جنگل‌های بارانی از کنترل نیروهای بازار به عنوان ابزاری برای به دام انداختن جنگل‌زدایان بزرگ و جلوگیری از نابودی محیط زیست استفاده می‌کند، همچنین این سازمان روش‌های پایدار حفظ زمین و آب‌راه‌ها، بهبود اقتصاد و حمایت از کارگران را به کشاورزان، جنگل‌بانان و فعالان صنعت توریسم آموزش می‌دهد.

گواهی‌نامه ارگانیک USDA

محصولات دارای گواهی‌نامه ارگانیک USDA، به طور کاملا ارگانیک و تحت نظارت‌های فراوان، با هدف ایجاد یک سیستم کشاورزی پایدار قابل‌تایید تولید می‌شوند. این بدان معناست که دارندگان گواهی‌نامه USDA محصولات را در هماهنگی با طبیعت تولید می‌کنند، از تنوع زیستی حمایت می‌کنند و می‌کوشند تا سلامت خاک را افزایش دهند.

قهوه‌ای که با برچسب USDA شناخته می‌شود تحت استانداردهایی توسط برنامه ملی مواد غذایی ایالات متحده تولید شده است. به عنوان مثال، در زمینی که این قهوه در آن کشت شده به مدت حداقل سه سال از استفاده از هرگونه مواد ممنوعه (مانند آفت‌کش‌های ترکیبی، علف‌کش‌ها و کودهای شیمیایی) اجتناب شده است. لازم به ذکر است که محصولات کاملا ارگانیک معمولا قیمت بالاتری نسبت به باقی محصولات دارند.

گواهینامه‌ی یو.تی.زد (UTZ Certificate)

گواهی‌نامه UTZ یک برنامه و برچسب برای کشاورزان پایدار است. این برچسب روی بیش‌ از ده‌هزار محصول مختلف در بیش‌تر از شانزده کشور جهان دیده می‌شود که قهوه نیز یکی از آن‌هاست. برنامه‌ی این گواهی‌نامه شامل روش‌های مفید کشاورزی، مدیریت مزرعه، شرایط اجتماعی و محیط زیستی است. این برچسب، نشان‌دهنده‌ی بزرگ‌ترین برنامه‌ی قهوه‌ی پایدار در جهان است.

گواهینامه UTZ در پایان سال ۲۰۱۷ با اتحادیه جنگل‌های بارانی ادغام شد. این سازمان ادغام شده همچنان اتحادیه جنگل‌های بارانی نام دارد و بر مسائل مربوط به تغییر آب و هوا، جنگل‌زدایی، فقر و کشاورزی ناپایدار تمرکز دارد. با ایجاد یک گواهی واحد، این دو سازمان امیدوارند که روند صدور گواهی برای کشاورزان و شرکت‌ها را ساده کرده و زنجیره‌های تامین مسئولانه‌تر و موثرتری بسازند.